Bij de bouw van een huis of pand wordt er gewerkt vanuit een bestek. Hierin zijn alle afspraken over de te bouwen woning en afwerking vastgelegd. Een nieuw op te leveren huis of woning vertoont helaas altijd wel kleine en soms ook grotere gebreken. Dit kan variëren van beschadiging aan sanitair of ramen, slordig schilderwerk of verkeerd materiaalgebruik. Bij een opleveringskeuring wordt een nieuwbouw huis beoordeeld op gebreken.
Wat is een opleveringskeuring?
Tijdens de keuring controleert de bouwkundig inspecteur of het werk conform het bestek is uitgevoerd. Meer specifiek kijk hij naar alle onderdelen en installaties van huis. Deze worden beoordeeld op functionaliteit, afwerking, gebruik van materialen en mankementen. Verder zal hij het nieuwe huis of pand toetsen aan de richtlijnen in het Bouwbesluit.
Aannemer is bij voorkeur aanwezig
Onze bouwkundig inspecteur controleert, namens u, samen met de aannemer het huis. Bij de opleveringskeuring is de aannemer bij voorkeur aanwezig, zodat direct uitleg en toelichting kan worden gegeven. De inspecteur gaat samen met u door het huis waarbij hij uitleg geeft en u vragen kunt stellen. Het bezoek wordt vast gelegd in een proces-verbaal.
Proces-verbaal van oplevering
De geconstateerde afwijkingen of gebreken worden vastgelegd in een proces-verbaal van oplevering. Dit voorkomt discussie over de afhandeling. De aannemer en opdrachtgever tekenen het proces-verbaal beiden voor akkoord. Hiermee verplicht de aannemer zich om de gebreken op korte termijn en op een correcte manier te herstellen.
Welke onderdelen worden geïnspecteerd?
– Fundering
– Kelder en Kruipruimte
– Vloerconstructies
– Trappen
– Dakconstructies
– Buitengevel
– Schilderwerk
– Sanitair en Keuken
– Binnenmuren, deuren en kozijnen
– Buitenkozijnen, beglazing, hang- en sluitwerk
– Gas-, drinkwater- en vuilwaterinstallaties
– Elektrische installaties
– Verwarmingsinstallaties
– Goten en hemelwaterafvoer
– Ventilatievoorzieningen
– Bijgebouwen